¿Qui ha fet la teva TOCS?

Què és la setmana de la revolució de la moda

La Fashion Revolution Foundation és una entitat benèfica que crea recursos gratuïts i accessibles, i campanyes per exigir una indústria de la moda neta, segura, justa, transparent i responsable.

Fashion Revolution es va fundar arran del desastre de Rana Plaza el 2013 i s’ha convertit en el moviment d’activisme de moda més gran del món.

Està format per les persones que fan funcionar la indústria de la moda: dissenyadors, acadèmics, escriptors, líders empresarials, responsables polítics, marques, minoristes, comercialitzadors, productors, fabricants, treballadors i amants de la moda. 

La setmana de la Revolució de la Moda ( Fashion Revolution Week) té lloc cada any coincidint amb el 24 d’abril, aniversari del desastre de Rana Plaza a Bangladesh.

Fotografia agència Reuters publicada per BBC News

L’edifici Rana Plaza acollia diverses fàbriques de roba que donaven feina a unes 5.000 persones. Les persones d’aquest edifici fabricaven roba per a moltes de les grans marques de moda mundials. L’edifici es va esfondrar i va matar 1.134 persones i va ferir més de 2.500 persones, convertint-se en el quart desastre industrial més gran de la història. Les víctimes eren majoritàriament dones joves.

Durant la Fashion Revolution Week, recordem les vides perdudes i exigim que ningú no mori per la moda.

Fotografia agència Reuters publicada per BBC News
Durant La Fashion Revolution Week destaquem que el consum de la moda ha de fer un viratge cap a la sostenibilitat i la responsabilitat humana.  Aquí s’ha de sumar esforços entre la indústria i el consumidor. 

Us explico com ho fem a TOCS i com podem fer-ho entre tots!

Els objectius que compartim des de TOCS amb la Fashion Revolution Foundation

La fi de l’explotació humana i ambiental a la indústria de la moda mundial, i ho fem comprant a proveïdors de proximitats, preguntant d’on vénen els productes i com estan fets. Són dues accions que tu també pots fer quan vagis a comprar-te uns pantalons! Fàcil eh!

  • Condicions de treball segures i dignes i salaris de vida per a totes les persones de la cadena de subministrament. A TOCS ja sabeu que treballem amb tallers de costura amb finalitats socials apostant per una vida i un sou dignes per a les cosidores i tots els que hi treballen. Vosaltres també podeu ajudar tot demanant on han estat cosits els pantalons que heu comprat en el punt anterior, i cercar per internet a veure si l’empresa respecta tot el procés
  • Equilibri de forces redistribuït i més igual a tota la indústria de la moda mundial. Aquí tenim poca força, els grans es mengen els petits, ja ho sabem , però també us dic que els petits som més forts, més autèntics, més reals, més propers, més sostenibles, més ètics, més valents i més resilients. I aquí vosaltres sou protagonistes!! Perquè això només és possible perquè sou consumidors responsables i creieu en nosaltres. Així que aquest objectiu us l’heu de fer vostre! 
  • Una indústria de la moda mundial que treballa per conservar recursos i regenerar ecosistemes. Aquí a TOCS estem iniciant un treball que arribarà a l’hivern amb teixit reciclat, mirant de col·laborar des del nostre taller de 42m2 de Barcelona a que el món sigui millor per als nostres fills. Com diuen aquells #yaeshaceralgo . El que podem fer com a consumidors és donar prioritat a la qualitat per sobre de la quantitat! Si amb dos pantalons ja fem perquè hem de tenir-ne 6? Saps que amb els diners de 6 pantalons d’una gran cadena, pots comprar aquells pantalons que tant t’agraden d’aquella marca local que produeix series curtes i úniques? 
  • Una cultura de transparència i rendició de comptes a tota la cadena de valor. A TOCS us expliquem sempre amb qui treballem i com ho fem, però vaja que si voleu saber més, pregunteu el que vulgueu que us ho podem explicar tranquil·lament! 
  • La fi de la cultura d’usar i llençar i el canvi cap a un sistema en què els materials s’utilitzen durant molt més temps i no es perd res. Recordeu els pantalons que us heu comprat a la de la marca local que produeix series curtes i úniques i que tant us agraden? Segurament, a més a més de ser exclusius, sostenibles i bonics, us duraran més anys que 6 de marques de grans cadenes! Penseu-hi!
  • Es reconeix i valora el patrimoni, l’artesania i les sabies locals… què us he de dir oi? En aquest punt si que m’agradaria parlar del canvi cultural que s’està gestant de fa temps i que poc a poc ja es va veient més real. Em demano si ens hem conscienciat de que el món i la humanitat som finits, ens fem malbé, ens espatllem … Que quan diem a un nen que tracti bé les joguines per a que durin més, quan diem a un adolescent que tingui cura amb el mòbil nou que no n’hi comprarem un altre, quan ens enfadem com a pares i tiets o avis perquè s’ha donat un cop a un electrodomèstic i ha de durar molts anys… ¿perquè no ens plantegem que la terra també necessita cures a llarg termini i que els homes som vulnerables tant individualment com col·lectivament, i que hem de tenir cura els uns dels altres? 

¿Qui ha fet la teva TOCS?

Aquí la menda, Ona de TOCS, que ja se que això de presentar-se la primera és molt lleig, però mireu, TOCS, sóc jo! TOCS és una il.lusió,  és una feinada, és una empresa, es un regal, es creativitats, és autonomia, és realitat, és família, son amics, és una part de la meva vida. 

Sóc l’Ona i si voleu saber una mica més de mi només cal que aneu a l’apartat Qui sóc del web! 🙂

Al taller Espai TOCS hi sóc jo i alguns col·laboradors la mar de majos que em fan un cop de mà amb la producció i el control de qualitat! 

L’Ascensió és la meva mare! I planxa totes i cada una de les bosses amb molta cura, i fa en conseqüència, el control de qualitat. És exigent amb ella i amb els altres, directa i sincera, amb una empenta que no se l’acaba. Ve a planxar perquè així xerrem i ens veiem una estona, i sobretot ara que amb confinaments perimetrals no pot fer gaire més. Però sinó no li veiem el pèl, passat de pilates a museus, exposicions, xerrades i viatges pel món mundial!

El Roger és el meu cunyat, i ve al taller a cosir els models de Bàsica, xerrem , fem una paradeta de tant en tant, i treballa moltíssim per a que us arribin les bosses a temps! Li agrada la moda, és creatiu, atabalat i impulsiu. També li encanta la muntanya, correr en bicicleta, viatjar amb la seva Van i estima amb bogeria la petita que duu a la motxileta!

La Laia és la meva germana estimada! Psicòloga de professió (de les bones!), ve de tant en tant fer un cop de mà al taller quan tenim un embut de producció. És riallera, amable, dolça, íntegra i coherent. Té les seves coses, però me l’estimo molt! I ara una mica més si es pot, que la nina de la motxilleta del Roger m’ha fet reviure la infantesa dels meus nens d’una manera molt bonica! I li ho agraeixo molt!

Fins aquí la família! Però fora del taller també tenim imprescindibles per a que tingueu les TOCS : 

El taller Emili Papirer de la Fundació Roure on cusen la majoria de TOCS que no son bàsiques. Si voleu saber la tasca social que fan i que ajudem a fer només cal que visiteu el seu lloc web!

I també tenim el taller d’Igualada de l’Anna i la Mireia ,  on cusen també un munt de bosses quan hi ha un tap o un embut al taller gran i cusen en exclusiva les de pell.

Així que ja ens hem presentat! Espero que us hagi agradat conèixer-nos una mica més!!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella

3€ de descompte al moment si poses una segona TOCS a la cistella