Tinc la sort de tenir unes clientes estupendes que em pregunten coses que necessiten saber! Una d’elles em comentava l’altre dia que tenia dubtes sobre com rentar les bosses TOCS que es va comprar aquest hivern, i em va animar a explicar com rentar bosses de diferents teixits i materials. Com que hi ha molta literatura sobre el tema he fet un resum dedicat només a com rentar bosses i bolsos, els materials més habituals en les bosses de tela TOCS i alguns consells que sovint ens passen per alt i que son importants alhora de rentar complements. Per començar us presento la lona, que és un dels materials estrella de les bosses tèxtils ja que és una tela molt resistent i que es renta fàcilment. Antigament es feia servir per a les veles dels vaixells i es fabricava a la Xina amb lli natural i cànem. Actualment sol estar feta de cotó 100% o una barreja de cotó i fibres sintètiques que la fa més flexible. En tot cas és fàcil de rentar a la rentadora en un programa curt i a 30º. Sempre cal parar atenció amb els colors tot i que no sol destenyir.
La loneta es pot rentar a la rentadora en un programa curt i a 30º
A l’estiu també solem fer les bosses TOCS amb lli, un teixit molt agradable de treballar i que fa un producte lleuger i fresc. El lli és una fibra vegetal com el cotó, que antigament es feia servir per a la roba de vestir perquè protegeix de la calor i dels raigs ultra violetes. Actualment el lli es treballa en moltes peces d’estiu i es pot rentar a la rentadora en un programa delicat i amb aigua freda. El que té el lli és que, segons quin tipus de gruix tingui cal planxar-lo, i reconec que a l’estiu fa molta mandra!
El lli es pot rentar a la rentadora però en un programa delicat i amb aigua freda
A TOCS ja sabeu que les bosses que fem son ideals per al dia a dia i estan dissenyades perquè puguin aguantar tot el “trote” que necessites: el pes, la pols, els nens, la feina, la compra i tot plegat! El més important també és que no perdis ni mica de l’encant que té portar una bossa feta a mà, a Barcelona i de petit comerç i per això el que fem a TOCS és posar les nanses de pell o símil. Aquest és un dels trets diferencials de la casa! Tota la pell o símil de pell que es fa servir per a les bosses TOCS està tractada amb tints naturals , i fa que quan es barregin amb l’aigua perdin una mica de color. Què vol dir això? Principalment que les bosses de pell o que porten pell ( les de TOCS i qualsevol altra) no es poden rentar a la rentadora, està prohibit posar-les en remull , i el millor que podeu fer és renta-les a mà amb una mica de sabó neutre, sense fer gaire bromera i que es pugui esbandir fàcilment amb un drap moll.
Les nanses de TOCS son de fibres naturals i amb una mica de compte i si ets de les valentes, les pots posar a la rentadora, tot i que sempre recomanem el rentat a mà.
I en aquest moment… oooops… és quan a vegades penseu que no serà del tot ideal aquesta bossa, si cal rentar-la a mà, si resulta que destenyeix, si mira per on cal que estiguis vigilant que no s’embruti…oi? Bé, doncs hem intentat que aquesta tampoc fós una excusa per a deixar de comprar una bossa TOCS! A TOCS hem canviat la pell per unes nanses de fibres naturals fetes a mà per un artesà de Barcelona. Ens tenyeix expressament el color que demanem, aquest natural dessaturat que encaixa a la perfecció amb les bosses d’estiu! Aquesta fibra natural es mantindrà bé si la poseu a la rentadora, en un rentat ràpid, sense que quedi en remull i la poseu a estendre a l’ombra de seguida que estigui acabada la rentadora. Sempre tenint en compte:
El secret infal·lible : folra les nanses amb un drap de cuina vell o un tros de tela que no facis servir abans de ficar-la a la rentadora!
D’aquest amanera, si perd una mica, sempre quedarà al drap i no a la tela de la bossa! I finalment, pel que fa la roba estampada dels tote bags , el més important és que vigileu amb els colors. Tots els cotons que fem servir estan prerentats i no destenyeixen , però cada rentadora és un món així que millor rentar vigilant els colors i amb un rentat curt i a 30º, res d’aigua calenta! Alguns consells més!!
- Pareu atenció en la barreja de materials. Moltes bosses estan fetes de diferents materials que potser necessiten cures especials per separat, com és el cas de la pell i la tela en una mateixa bossa.
- Atenció també als materials metàl·lics que poden deixar òxid: mosquetons, argolles de les nanses, etc. no els deixeu en remull amb la roba i mireu de folrar-los.
- El pes de la roba molla. Quan rentem la lona, per exemple augmenta el seu pes considerablement. Cal que tinguem en compte el pes que aguanta la nostra rentadora i que no l’omplim massa.
- Estenguem sempre el tèxtil a l’ombra i de seguida que pari la rentadora . Això ens ajudarà a conservar més temps els colors originals de la peça i que duri més la forma de la mateixa.
- Millor fer servir centrifugats de poques revolucions.
- Per rentar les bosses, encara que estiguin molt brutes, no cal posar-hi més sabó. Només aconseguirem més bromera però no més neteja, i podem espatllar la rentadora.
El consell més important de tots és que mireu l’etiqueta del fabricant abans de rentar la bossa (o qualsevol peça de roba), i per això us deixo una guia per a rentar la roba imprimible de Milowcostblog, per a que pugueu penjar-lo a la vista prop de la rentadora!
En el cas de TOCS, si teniu algun dubte aquí estic jo per a resoldre’l! Així segur que teniu bossa de TOCS per temps!
Deixeu els comentaris a sota o envieu-me un mail i en un plis plas … bossa neta!