BATABAT és el punt de venda TOCS a Reus! Preciosa ciutat modernista. Els que encara no hi hagueu estat, és una visita que no us podeu perdre perquè les cases, els carrers i els museus i exposicions son espectaculars. Aquí ho deixo!
I si hi aneu heu de passar a veure la Marta i la seva estimada botigueta que es va convertir en punt de venda TOCS fa uns mesos, tot just amb la col·lecció d’hivern. Aviat li enviarem tota la col·lecció Forever per a que la tingueu a l’abast! La Marta és sincera i riallera, amb moltíssima força i ganes de tirar endavant. És una persona lluitadora i solidària que creu en el seu projecte i tira endavant la seva botiga peti qui peti!
Ella comenta que “Des del primer dia que vam obrir les portes, l’aposta per la cultura és clara: Contes amb missatge, amb il·lustracions boniques, música que ens agrada, entrades per concerts i fem d’altaveu i difusió d’actes culturals i interessants de Reus i voltants. El compromís pel nostre entorn també és un dels nostres motors, apliquem l’economia circular, comerç de proximitat, solidari i amb uns valors ètics al seu darrere.”
Com va sortir el nom de la botiga? Té un significat especial?
Volíem un nom que tingués significat en dos idiomes, el català i l’ euskera, ja que el meu company és de Pamplona/Iruña. El significat de batabat ens agradava en català, i en euskera, que vindira a dir un a un …el vam trobar encertat.
Explica’ns una anècdota divertida relacionada amb l’atenció al públic
uf…en quinze anys hi haurien moltes, però una que recordo és quan la meva filla tenia pocs mesos i em va tocar embolicar un regal a un client que no coneixia, ella plorava i plorava i el noi molt maco em va dir: “vols que l’agafi en braços? segur que ho faig millor que embolicar!”. Em va fer molta gràcia, i ho vaig trobar molt bonic, la meva filla es va calmar de seguida. Al client no el recordo, però el moment el tinc gravat per sempre.
Explica’ns una anècdota divertida relacionada amb els teus proveïdors de proximitat
Una cosa que em passa sovint i que m’ agrada és quan venen a oferir el producte, els preguntes quin preu volen posar, amb veu petita et diuen una xifra, aleshores jo les miro, i els dic…quantes hores hi has estat? has comptat el material? has valorat la unicitat d’ aquest producte? llavors els hi dius un nou preu, i les veus somriure, és un moment màgic…
Qui sou les persones que hi ha darrera el projecte? ens podeu explicar una mica de cada una?
Fa 15 anys el vam començar la meva parella i jo, amb el temps i la crisi del 2007 em vaig quedar jo sola al front. Des de llavors estic jo sola. Tot i que tinc la sort de sentir-me molt acompanyada gràcies a Comerç Solidari Reus, una petita gran associació de comerços i emprenedores, que vam engegar fa 3 anys.
Com esteu vivint la situació actual tant a nivell personal com a nivell professional?
Doncs l’ estic vivint el millor possible, fent ioga per mantenir la calma i les forces. Fa 13 anys vaig haver de batallar la cisi econòmica, van ser anys molt durs, i estava molt sola. Per sort avui estic més acompanyada i és un tema que en afecta a totes, d’ una manera o altra, el dolor compartit és menys dolor. Quan ja has guanyat una batalla et sents més forta per guanyar-ne una altra. A nivell profesional la màquina de crear no para, i al segon dia ja estava creant nous projectes amb la meva estimada Alina Ballester, una jove il.lustradora reusenca amb la que fem varis projectes juntes des de fa un parell d’ anys.
Com us plantegeu la tornada?
Amb incertesa, però intentant veure llum al final del túnel, tornaran temps difícils. Per això cal estar fortes per aguantar i lluitar. Ningú va dir que fos fàcil ser autònoma, i menys portar una botiga. Remuntarem, no ens queda una altra i ho farem millor, i ho farem més convençudes que mai, que el petit comerç és necessari i vital per els nostres carrers, els nostres pobles, les nostres ciutats. I que la solidaritat en aquests moments és la millor arma per guanyar!
Podeu trobar batabat a Reus.
Podeu trobar batabat online
Podeu trobar batabat a Instagram